En cistern är en vattentät behållare, som ska förvara vätska av något slag. För längesedan brukade man använda cisterner för att samla ihop och lagra regnvatten, som sedan kunde användas vid matlagning eller för att tvätta sig. Idag har cisterner blivit mycket mer moderna och kan användas för att förvara i princip alla typer av vätskor. De är cylinderformade och är för det mesta gjorda i metall eller sten.
Det är främst företag som använder cisterner, men även privatpersoner kan ha nytta av dem. Om man förvarar olja i en cistern, brukar den kallas för en oljecistern. I en sådan kan man förvara olja, som sedan kan användas vid behov. När oljan har använts eller är slut kan man fylla på mer olja. Det är en väldigt praktisk lösning och för många företag är det ett måste. Läs mer om oljecisterner om du är i behov av att införskaffa en.
Regler och förordningar.
Det finns en del regler och förordningar som gäller oljecisterner. De kommer ifrån Naturvårdsverket och är till för att förhindra att miljöfarliga vätskor läcker ut i miljön, något som hade kunnat få katastrofala konsekvenser för såväl djur som människor. När en oljecistern installeras måste den besiktas för att se till att den fungerar som den ska. Först måste man anmäla att man ska installera en ny oljecistern genom att fylla i en blankett, som skickas in till Miljönämnden.
Denna anmälan måste göras i god tid, det vill säga oftast över en månad i förväg. Efter att oljecisternen har besiktats i samband med installationen, måste den besiktas igen vid återkommande tillfällen så länge den är i bruk. En besiktning får bara utföras av en ackrediterad firma. Besiktar man inte sin oljecistern, får man betala en miljösanktionsavgift.