Shatavari är bra för kvinnors hälsa

Shatavari heter också Asparagus racemosus och är en ört som tillhör sparrisfamiljen. Det är en form av vild sparris som i många år använts inom Ayurveda. Att inta Shatavari pulver är särskilt bra för kvinnor. Detta då den innehåller en massa nyttiga saker som de kan tillgodogöra sig på ett bra sätt. Bland annat så finns kalcium, zink och vitamin B naturligt i denna ört.

 Man brukar kalla Shatavari för drottningen av örter, och namnet på den betyder att ha hundra makar i den bemärkelsen att örten i sig stärker kvinnan så pass mycket fertilt sätt, så att hon kan producera över flera tusen friska ägg. Så kvinnor som vill stärka sin fertilitet eller minska klimakteriska besvär har mycket nytta av att använda denna ört i pulverform.

Vild sparris i pulverform

Shatavari pulver görs av växten med samma namn. Den växer vilt, som en klättrande växt i skogarna i Indien. Det är rötterna man använder när man tillverkar pulver, eftersom dessa anses ha de allra bästa egenskaperna. Eftersom örten tillhör sparrisfamiljen, så ska detta pulver undvikas om du är allergisk mot sparris. Den är även urindrivande, så ska användas försiktigt om man samtidigt tar vätskedrivande läkemedel av något slag. 

Om du vill testa att börja med detta pulver av Shatavari, så kan du blanda det i en vätska av eget val. Det rekommenderas att ta det tillsammans med varm mjölk, som du sötar med honung eller socker, då pulvret i sig kan vara stark och bitter.